Пролог: Света мироносица Саломија
 

 

Житие: Света мироносица Саломија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Мајката на Светите апостоли Јаков и Јован. Жена на Заведеј, а ќерка на праведниот Јосиф. Му служеше на Господ за време на Неговиот земен живот и се удостои да биде меѓу првовесниците на Неговото воскресение.

Тропар
О мајко апостолова, ти која славата Божја пред с? ја посакуваше, Тебе Христос умот ти го озари, до познание дојде дека волјата Господова е над секоја желба човечка, зашто Он знае колкава тежина на Крстот треба да понесеме. Мајко Саломие, моли се, о ти мироносице, Христос тежините да ни ги олеснува и Неговиот благ јарем да го прифатиме.