Пролог: Светите маченици Диодор, Дидим и Диомид
 

 

Житие: Светите маченици Диодор, Дидим и Диомид

Календар, житија, пости
Почеток
 
Биени за Христа во Лаодикија Му ги предадоа своите души на Бога, Кого Го љубеа.

Тропар
Со молитва на усните го завршивте светиот подвиг ваш, о маченици свети Христови, изобличувајќи го безбожието и верата утврдувајќи ја меѓу луѓето, кои име не ви заборавија: Диодор, Диомид и Дидим, ги молиме пред Господа за нас да застанат, милост за душите наши да добиеме.