Пролог: Преподобен Теофил Мироточив
 

 

Житие: Преподобен Теофил Мироточив

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Македонија, од селото Зики. Многу учен човек и голем подвижник. Цариградскиот патријарх Нифонт му порача да отпатува во Александрија и да испита дали е вистина дека патријархот Јоаким поместил гора и испил отров без да му наштети. Кога се увери во вистинитоста на овие чуда, Теофил се врати на Света Гора, каде што се подвизуваше најпрво во Ватопед, па во Ивер и најпосле во келијата на Свети Василиј близу Кареја. Овој свет човек ја одби понудата да го прими солунското архиепископство. Со длабоко безмолвие, богомислие и срдечна молитва, успеа да си го очисти умот од сите страсни помисли, па стана чист сад на Светиот Дух и во него живееше Христос. Пред смртта му нареди на својот ученик Исаак кога ќе умре да не го погребува, а да го врзе со јаже за нозете, да го одвлечка и да го фрли во потокот. Со голем страв ученикот така и направи. Но Божјата Промисла ги откри моштите на Свети Теофил и кога ги пренесоа во келијата, почнаа да точат чудотворно миро. Се упокои на 8 јули 1548 година.

Тропар
Тебе, на кого Господ Исус ти беше живот и дишење, ти кој не живееше туку Христос во тебе ги вршеше чудесата, Теофиле свети, денес чест и поклонение ти воздаваме, како на возљубен од Бога песнопеења ти плетиме, и молиме за твое застапништво пред Него, о возљубен мироточив оче наш преподобен.