Пролог: Преподобен Павле Лекар
 

 

Житие: Преподобен Павле Лекар

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден коринтјанин. По школувањето се повлече во манастир и стана монах. Водеше голема борба со нечистиот дух на блудот. Кога го изгони од себе со силата на Крстот, духот тргна да му напакости со тоа што ја натера една развратна жена да рече дека со Павле родила дете. Тогаш еретиците го извлекоа од манастирот, му го дадоа детето в раце и го водеа по градот за да го плука толпата. Детето имаше само неколку дена. Свети Павле се помоли срдечно на Бога и му рече на народот: „Еве, нека каже детето кој му е татко!“ А детето ги испружи рацете, покажа на некој ковач и рече: „Овој ми е татко, а не Павле монахот!“ Противниците на Павле се посрамија, а нему Бог му даде голема исцелителна моќ, така што кога ги ставаше рацете на болните, оздравуваа. На старост се упокои мирно, откако Му угоди на Бога со животот на земјата. Живееше во 7 век.

Тропар
Смирението твое Христос во лек го претвори за душите човечки, а подвигот закитен со трпение те направи достојнославен ученик Господов. Затоа чест и славословие од нас денес прими, Павле свет лекаре, и на Христа Бога моли се за наше спасение.