Пролог: Преподобна Марија Тарсиска
 

 

Житие: Преподобна Марија Тарсиска

Календар, житија, пости
Почеток
 
Живееше сосем развратно. Двајца монаси, патувајќи низ Тарс, отседнаа во гостилницата во којашто Марија го вршеше својот блуд. Кога им пристапи на монасите, тие ја укорија и ја оттурнаа како нечиста. Таа одеднаш се покаја и се зарече од тој час никогаш повеќе да не греши. Монасите ја поведоа со себе и ја одведоа во еден женски манастир, каде што се подвизуваше до старост. За време на животот се удостои со дар на чудотворство.

Тропар
О Маријо – душа ти блажена покајана, и при нозете Исусови принесена, моли се за нас ти, на чие преминување Господ погледна, солзи за очистување ти подари, наметка стара замени, и при Неговите небесни дворови те удоми, за да се исполни: дојдете при Мене сите оскрбени и обременети, и Јас ќе ве успокојам.