Пролог: Наоѓање на моштите на светиот Христов архиѓакон Стефан
 

 

Житие: Наоѓање на моштите на светиот Христов архиѓакон Стефан

Календар, житија, пости
Почеток
 
...

Тропар
Изнедри земјата семе за спасение благословено од Христа Бога, објави Небесата за светило кое благодат раширува и на непријатели простува, се зарадува срце во човека, воскликна душа кон светија: о Стефане, првомачениче Господов, за нас спомни си, ти кој не н? остави, и твојата молитва Господа нека Го умилостиви за наше спасение.