Пролог: Свети Јосиф Солунски
 

 

Житие: Свети Јосиф Солунски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Брат на свети Теодор Студит. Уште од младоста се подвизувал заедно со брат му под раководство на нивниот вујко, преподобен Платон, основач на манастирот Сакудион. Поради својот славен подвижнички живот, преподобен Јосиф едногласно бил избран за архиепископ на Солун. Заедно со свети Теодор биле гонети за светите икони од страна на иконоборниот цар Лав. Биле страшно мачени и затворени во темница, но тие останале непоколебливи во својата вера. Така измачуван, свети Јосиф се упокоил во Господ во 830 година.

Тропар
Подвижничкиот твој живот согледувајќи го, Спасителот благоизволи возвишен чин да ти додели, о Јосифе, архиепископе на стадото Христово, исповеднички венец доби во борбата за светите икони, маченички за сведоштво на вистината, моли се слуго на Бога Вишниот, во едномислие со тебе пред Христа да се претставиме.