Пролог: Светите маченици Перпетуа, Фелицитате, Сатир и другите со нив
 

 

Житие: Светите маченици Перпетуа, Фелицитате, Сатир и другите со нив

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на царот Септимиј Север ги фрлија во затвор зашто беа христијани. Света Перпетуа беше по потекло благородничка и таа ги храбреше другите затвореници да не се исплашат да пострадаат за Христа. На сон виде лествица од земјата до небото, сета начичкана со остри ножеви, јадици, клинци и други смртоносни оружја. А на дното од лествицата лежеше страшна змија. И виде како Сатир прв претрча низ лествицата до врвот неповреден, па од врвот ? довикна: „Перпетуа, ајде, те чекам! Но чувај се од змијата!“ Охрабрена од ова Перпетуа застана на главата од змијата како на прво скалило, па брзо редум истрча до врвот. И кога се искачи на врвот, влезе во небесата и ги виде прекрасните дворци небесни и беше многу радосна. Кога им го раскажа овој сон, затворениците растолкуваа дека наскоро им претстои смрт, и тоа прво на Сатир, коешто набрзо и се исполни. Прво го убија Сатир, а потоа Перпетуа и другите редум. Примија од Господ вечна награда во царството на светлината. Пострадаа сите за Христа во 202 или 203 година.

Тропар
На жените мироносици верна наследничке, на верата православна цврста исповедничке, славна маченичке Перпетуо, заради љубовта Христова, светот и земните наслади ги презре, и за Него маченички својот живот храбро го заврши, моли Го секогаш Спасителот за нашите души!