Пролог: Светиот кнез Михаил и Теодор бојаринот
 

 

Житие: Светиот кнез Михаил и Теодор бојаринот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Черниговскиот кнез Михаил отиде во татарската орда со својот бојарин Теодор на повик од царот Бати. Но бидејќи не сакаа според татарскиот обичај да поминат низ оган и да им се поклонат на идолите при влезот кај царот, ги убија со меч, во 1244 година. Нивните мошти сведочат за нивната маченичка смрт за Господ Христос и почиваат во Архангелскиот храм во Москва.