Пролог: Свети Ефтимиј Исповедник, епископ Сардиски
 

 

Житие: Свети Ефтимиј Исповедник, епископ Сардиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Присуствуваше на Седмиот Вселенски Собор. Заради иконопочитувањето помина во прогонство околу триесет години. При царот Теофил Иконоборец го биеја со воловски жили, при што заврши маченички во 840 година и прими венец на слава на небото.