Пролог: Светиот пророк Михеј I
 

 

Житие: Светиот пророк Михеј I

Календар, житија, пости
Почеток
 
Современик на Пророкот Илија. Му пророкуваше на царот Ахав за погибелта во војната со Асирците (1 Царства 22; 2 Летописи 18). С ѐ пророкуваше усно и не пишуваше ништо. Друг беше оној Михеј којшто го прорече раѓањето на Господ во Витлеем и напиша книга со пророштва.