Пролог: Преподобните Ксенофонт и Марија и нивните синови Јован и Аркадиј
 

 

Житие: Преподобните Ксенофонт и Марија и нивните синови Јован и Аркадиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Угледни и богати цариграѓани. Живееја богоугодно и со најголемо внимание ги воспитуваа своите синови во христијански дух. Кога синовите им пораснаа, ги пратија на студии во Вирит (Бејрут); но се случи бура го потопи коработ. По Божја Промисла Јован и Аркадиј беа некако спасени и исфрлени од брановите на брегот, но на две различни места, така што секој мислеше за другиот дека потонал. Од тага еден за друг обајцата се замонашија во два различни манастири. После две години нивните ужалени родители појдоа во Ерусалим на поклонение на светостите. Таму со помош на проѕорливоста на еден духовник се состанаа прво брат со брат, Јован и Аркадиј, а потоа и родителите со своите деца. Од благодарност кон Бога Ксенофонт и Марија и самите го раздадоа сиот свој имот на сиромасите и обајцата се замонашија. Трогателната историја на овие четири свети души јасно покажува колку прекрасно Господ раководи со судбините на оние што веруваат во Него; како допушта врз нив маки и жалости за потоа уште позасилени во верата да ги возведе во многу поголема радост. Живееја и се упокоија во Господ во 10 век.

Тропар
Благословот родителски од Бога запечатен, ги приведе вашите деца Јован и Аркадиј кон гората Господова, а смиреномудрието ваше, о Ксенофонте и Маријо, стана врска нераскинлива помеѓу Бог и човека, на која целата природа се покорува. Пријатели Христови станувајќи, името го пренесовте по сите краишта земни, поуки и скалила Духот преку вас остави, покриени со вашите во Христа свети молитви, за кои денес слава и пофалба на Бога вознесуваме, Кој вас ве прослави.