Пролог: Преподобен Еварест
 

 

Житие: Преподобен Еварест

Календар, житија, пости
Почеток
 
Тој читајќи ги делата на Св. Ефрем Сирин од дипломат стана монах. Беше многу суров кон себеси. На телото носеше синџири, јадеше еднаш неделно, само сув леб. Живееше седумдесет и пет години и отиде кај Господ околу 825 година.