Пролог: Преподобен Агапит Печерски
 

 

Житие: Преподобен Агапит Печерски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Исцелител бесребреник. Ученик на Св. Антониј Печерски. Ги лечеше луѓето со молитва и давајќи им од зелјето од кое самиот си правеше леб за себе. Така го излечи и кнезот Владимир Мономах, заради што се прочу насекаде. Му позавиде на тоа лекарот на овој кнез, некој Ерменин, и почна да го клевети. Кога Агапит се разболе, дојде кај него Ерменинот и му рече дека ќе умре за три дена, но ако не умре, дека и тој самиот, Ерменинот, ќе се замонаши. А Агапит му рече на Ерменинот дека нема да умре за три дена, туку за три месеци. Така и се случи. По смртта на Агапит, дојде Ерменинот кај печерскиот игумен и го замоли да го замонаши, зашто како што рече, му се јавил од оној свет Свети Агапит и го потсетил на ветувањето. И така некогашниот завидливец по Божја Промисла стана кроток монах, кој им посакува спасение на сите луѓе. Се упокои Свети Агапит во 1095 година.

Тропар
Името Господово во молитва повикано сила даде на љубовта во лековите источена, о Агапите, преподобен оче. Приведувајќи ги кон Христа, благодатта и душа им излекува на оние кои со покајание пристапија. Моли се за нас, оче свет, да н? помилува Лекарот на душите и телата наши.