Пролог: Преподобен Теодул
 

 

Житие: Преподобен Теодул

Календар, житија, пости
Почеток
 
Угледен патрициј на дворецот на Теодосиј Велики. По смртта на својата жена ја остави суетата на светот, се повлече од Цариград на еден столб кај Ефес, каде што се подвизуваше цели триесет години.