Пролог: Преподобен Доротеј
 

 

Житие: Преподобен Доротеј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Мисирски пустиножител. Цели шеесет години се подвизувал во една келија во Тиваида. Се одликуваше со необично трудољубие и со чудотворство. Дење им ѕидаше келии на новите монаси, а ноќе плетеше асури, никако не прекинувајќи ги молитвите и псалмопението.

Тропар
Ревносен подвижнику Христов, кој крстот свој го понесе и на него ја распна сета напаст демонска, Доротее преподобен оче, одмор на очи не даде, малаксаност на раце не призна, целиот на Христа се предаде, а Он ти подари небесна висина, оставајќи ни го нам твојот живот Нему угоден и молитва твоја која ги избавува сите оние кои тебе во неволја те повикуваат.