Пролог: Упокоение на Свети Кирил Солунски
 

 

Житие: Упокоение на Свети Кирил Солунски

Календар, житија, пости
Почеток
 
...

Тропар
Откако за своја сестра ја зеде премудроста, прилежно, уште од пелени, богогласен Кириле, и ја приведе како пресветла чиста девица, со неа си ја украсил својата душа, како со златни ѓердани, на Црквата ? се најде како втор Кирил, по име и по знаење, премудри.

Кондак
Со цврстиот ум и со боговдаховеното учење си го обиколил светот просветлувајќи ја вселената со пресветлите зраци, Кириле блажени, сеејќи го пресветлото слово Божјо на север, запад и југ. Но, имајќи смелост пред Христа, моли се за нас непрестајно.