Пролог: Преподобните маченици Синајски и Раитски
 

 

Житие: Преподобните маченици Синајски и Раитски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овие отци беа убиени од Сарацените едни во 4, а дурги во 5 век.

Тропар
Безводната пустина стана извор благодатен од вашите молитви, о отци Синајски и Раитски, бања за искупување и семе за нови христијани послужи крвта ваша за Христа пролеана, о горостаси на Божјата вера, молете се сега од Горниот Сион, да и ние стигнеме до Небесниот Ерусалим.