Пролог: Преподобната мајка Теодора
 

 

Житие: Преподобната мајка Теодора

Календар, житија, пости
Почеток
 
Славна монахиња и наставничка на монахињи од Александрија. „Како што на дрвјата им се потребни зимата и снегот за да донесат род така и на нашиот живот му се потребни маките и искушенијата“, говореше оваа света жена. Се упокои мирно во почетокот на 5 век.