Пролог: Преподобен Маркел
 

 

Житие: Преподобен Маркел

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од Апамија Сириска. Игумен на обителта на Неусипајуштите во Цариград. Проѕорливец, исцелител и голем чудотворец. Разговараше со ангелите, лесно ги победуваше и ги изгонуваше демоните. По смртта му се јави на својот собрат Св. Лукијан и му рече дека Го измолил Бога и него да го земе наскоро во Царството Небесно. Овој свет и славен маж се упокои во 486 година.

Тропар
Кога светлината на очите твои дозна, преподобен оче Маркеле, дека не спие Оној Кој го чува Израилот, побрза славословие на Бога да принесеш, преку сите денови на твојот живот, а Он Вистинскиот не ги отфрли твоите повици, и ги запази оние кои се застапени по твоите молитви. Затоа, и ние припаѓаме денес пред тебе и те чествуваме, како Божји угодник, и молител за нашите души.