Пролог: Преподобен Илија Муромец
 

 

Житие: Преподобен Илија Муромец

Календар, житија, пости
Почеток
 
Монах киевопечерски. Се упокои во 1188 година. Неговите нетлени мошти се чудотворни. На десната рака досега му стојат трите прсти составени за молитва. Од ова се гледа дека умрел на молитва.