Пролог: Светиот маченик Пансофиј
 

 

Житие: Светиот маченик Пансофиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Син на александриски проконзул. Ги напушти чинот и богатството и како млад се замонаши. Се подвизуваше тврдо дваесет и седум години и го воздигаше својот дух кон вишниот свет. Во времето на Декиј беше довлечкан на суд и биен за името Христово, с ѐ дури во големи маки не ја предаде својата душа на Бога.