Пролог: Свети Јован Нов Сочавски
 

 

Житие: Свети Јован Нов Сочавски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Благородник од Трапезунт. Обвинет од некој завидлив Латин пострада за Христа во 1492 година во градот Акерман. После мачењето, затоа што не сакаше да ја усвои верата персиска (бидејќи градоначалникот беше припадник на таа вера), Свети Јован беше врзан за нозете на еден коњ и влечен по градот. Некој злобен Евреин штом го виде, притрча и го закла. Таа ноќ мнозина видоа огнен столб над неговото тело и три светлоносни мажи околу него. Подоцна војводата молдавски Јоалександар му го пренесе чесното тело во градот Сочава и го погреба во храмот на митрополијата, каде што и денес почива и чудесно ги спасува луѓето од разни маки и болести. Чесно пострада и се прослави на 2 јуни 1492 година.

Тропар
Низ многу тегоби се влегува во Небесното Царство, о велик Јоване, но патот твој поради големата ревност за Христа, со благодат неизмерна беше обвиткан, која послужи за исповедништво на верата, примерно да покажеш пред светот и ангелите. Затоа, моли се непрестајно за нас, чудотворче Божји, спасени да бидеме по твоите свети молитви.