Пролог: Преподобен Пафнутиј Кефалас
 

 

Житие: Преподобен Пафнутиј Кефалас

Календар, житија, пости
Почеток
 
Му беше современик на Св. Антониј Велики. За него се вели дека осумдесет години носел едно исто расо. Свети Антониј многу го ценел и на сите им велел дека овој преподобен Пафнутиј е вистински подвижник, кој умее да лечи и да спасува души.