Пролог: Преподобниот маченик Иларион
 

 

Житие: Преподобниот маченик Иларион

Календар, житија, пости
Почеток
 
Светогорски монах. Драговолно пострада за Христовата вера од Турците во Цариград, на 20 септември, во 1804 година. Неговите чудотворни мошти почиваат во црквата на Преображение на островот Прот.