Пролог: Преподобниот маченик Макариј Солунски
 

 

Житие: Преподобниот маченик Макариј Солунски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ученик на Св. патријарх Нифонт, во времето кога овој пребиваше во подвиг на безмолвие во манастирот Ватопед. Макариј жеднееше по мачеништво заради Христа и испроси благослов од Св. Нифонт. Патријархот беше проѕорлив и виде дека тоа ? е угодно на Божјата волја, па му го благослови маченичкиот подвиг. Макариј отиде во Солун и сред една толпа Турци почна да зборува за Христос како за единствен вистинит Бог. Турците го натепаа и го фрлија во затвор. Кога го изведоа на суд, Макариј им викна на Турците: „О кога вие би ја познале вистината и би се крстиле во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!“ Турците му ја отсекоа главата во 1527 година. Во тој миг Свети Нифонт со духот го виде од Ватопед и му објави на еден монах: „Знај, чедо, дека твојот брат Макариј денес сврши маченички и дека се вознесува на небото торжествувајќи и радувајќи се во Господа.“ По неговите молитви и ние да се удостоиме со блаженство.

Тропар
Љубовта со која Христос ја освои душата твоја го надмина земното расудување, о Макарие, оче преподобен, и ти чиј корен не се знае, поита кон Изворот на животот, сведочејќи за силата која вечност дава. Радувај се, свет мачениче, ликувајќи на небесата во Господа, а ние заедно со Нифонт великиот молиме: по неговите молитви да се удостоиме на блаженствата Небесни. Амин!