Пролог: Светиот маченик Зосим
 

 

Житие: Светиот маченик Зосим

Календар, житија, пости
Почеток
 
Римски војник во времето на царот Трајан. Храбро ја исповедаше својата вера во Господ Исус Христос, за што претрпе тешки маки. Сред мачењето слушна глас од небото: „Држи се, Зосиме и крсти се. Јас сум со тебе!“ Во затворот му се јавуваа ангели Божји. После мачењата беше расечен со секира, во 116 година.

Тропар
Трпението твое во маките за Христа принесени, венец невенлив на твојата глава донесе во слава Божја, о Зосиме војнику Господов, вистината те ослободи од маките телесни и затоа ние од твоето исповедништво поучени, кон твоите свети молитви припаѓаме и на нив се надеваме пред Господарот на животот.