Пролог: Свети Јован, епископ Готски
 

 

Житие: Свети Јован, епископ Готски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше епископ во Грузија, но кога тамошниот татарски каган почна да ги мачи христијаните, тој се оддалечи на четири години меѓу Готите во Бесарабија. (Готската епархија е образувана во времето на царот Константин Велики). Штом слушна за смртта на каганот, се врати на својата служба и раководеше со својата паства ревносно и богоугодно. Пред смртта рече: „По четириесет дена ќе одам да се судам со каганот“ (т. е. умирајќи ќе отиде пред престолот Божји). И така беше. Четириесеттиот ден се престави и отиде кај Господ. Се упокои мирно во 8 век.

Тропар
Измолен од Бога за утеха на своите родители, се удостои да бидеш посветен на служба Господова, велик епископе Јоване, радувај се ти кој стана светилник на благодатта Христова, застапи се пред Господа за оние кои го празнуваат твојот чесен спомен.