Пролог: Светите маченици Роман, Јаков, Филотеј, Иперихиј, Авив, Јулијан и Паригориј
 

 

Житие: Светите маченици Роман, Јаков, Филотеј, Иперихиј, Авив, Јулијан и Паригориј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сите пострадаа за Господ Исус Христос на Самосат во времето на царот Максимијан во 297 година. Филотеј и Иперихиј беа големци, а останатите беа момчиња од благородничко потекло. Незнабожците ги убија со страшна смрт, им коваа клинци во главите. Чесно пострадаа и влегоа во радоста на Господ.