Пролог: Светите сестри Марта и Марија
 

 

Житие: Светите сестри Марта и Марија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сестрите на Лазар. По Вознесението на Господ, Лазар отиде да го проповеда Евангелието. Во ова му помагаа неговите сестри. Не е познато каде се упокоија.

Тропар
Вонмен, о роде човечки, еве Патот што се покажа, Он и се отвори, само едно е потребно – следете Го Господа и поучувајте се од Него. Заемјата е подножје на нозете Негови – нив помазувајте ги зашто свети се, а со покривалото на вашата глава бришете ги, зашто Он ја излива благодатта Негова на главата ваша. О свети мироносици Марта и Марија, молете се благодатта да не престане да се излива на свештениците Божји, како миро на глава, што се слива по брада, брадата Аронова, по полите на одеждите негови.