Пролог: Светите маченици Тријандафил и Анастасиј
 

 

Житие: Светите маченици Тријандафил и Анастасиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Тријандафил беше родум од Загора, а Анастасиј (Спасо) од Радовиш, од струмичката епархија. Обајцата беа Словени, обајцата млади и прости луѓе. Но љубовта Христова им беше помила од светот и од животот. Животот го дадоа, но Христа не Го изневерија. За Христовата вера пострадаа од Турците, и тоа Тријандафил во Цариград 1680 година, а Анастасиј во Солун, 1794 година.

Тропар
Божествен плод на Радовиш, голема пофалба на Солун си се покажал, новомаченику Спасо, храбро си Го исповедал Господа и заради Него си ја пролеал крвта своја. Затоа моли Го Бога да им подари на оние кои те слават непрестаен мир и голема милост.