Пролог: Свети Прокопиј Јуродив
 

 

Житие: Свети Прокопиј Јуродив

Календар, житија, пости
Почеток
 
Устјужски чудотворец, упокоен во 1303 година. По потекло Варјаг, а по професија трговец. По трговски работи дојде во Новгород и бидејќи се восхити од убавината на Православието ја прими православната вера. Посака да биде совршен христијанин, заради што сиот свој имот им го раздаде на сиромасите и почна да се подвизува во сите добродетели. Се правеше луд за да не го фалат луѓето, но гледаше во срцата и судбините на луѓето како во природни настани, коишто потоа навистина и се случуваа. Заради неговата молитва и плач еднаш го спаси од битка Устјуг и така овој грешен град го приведе кон покајание. Телото му го најдоа на улица мртво и прекриено со снег. Над неговите чудотворни мошти соѕидаа храм.

Тропар
Блажен беше крајот твој земен, Прокопие свети, како што беше Боговдахновен животот твој јуродивски поради Христа, а величествена е славата твоја на небесата пред престолот Божји. Радувај се и за нас моли се, благодатен молитвен подвижнику, за сите кои го чествуваат твојот свет спомен.