Пролог: Свети Осија, епископ Кордобски
 

 

Житие: Свети Осија, епископ Кордобски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Над шеесет години управуваше со Црквата во Шпанија како епископ на Кордоба. Значајно беше неговото учество на Првиот Вселенски Собор во Никеја, а претседаваше со помесниот Сардикиски Собор во 374 година. Беше толку ревносен за Православието, што пред својата смрт повторно ја предаде на анатема Ариевата ерес.