Пролог: Светиот маченик Нан (Јован) Солунски
 

 

Житие: Светиот маченик Нан (Јован) Солунски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострада за верата од Турците во 1802 година во Смирна.

Тропар
Јоване свети мачениче, неписмен за светот, но мудар во Христа, спозна дека душата се храни со благодатта Господова, а умот осветен со познание одозгора, ја засили љубовта во срцето, за нас моли се ти, кој за верата глава приклони, да останеме верни до нашето пред Бога претставување.