Пролог: Света Елена
 

 

Житие: Света Елена

Календар, житија, пости
Почеток
 
Велика руска кнегиња, пред крштението се викаше Олга. Жена на кнезот Игор. Крстена е во Цариград од патријархот Полиевкт. Голема ревнителка на православната вера во Русија. Се упокои во 969 година.

Тропар
Воскликнува денес Црквата Христова: благословена си ти, Елено света, меѓу руските жени, бидејќи ја остави темнината а ја побара вистинската светлина, го отфрли идолското многубоштво, а Го засака вистинскиот Бог, Кој со мудрост и разум те обдари, и како кандило несогорливо те испрати, да ги просветлиш оние кои живееја во смртна сенка. Радувај се и за нас моли се, мајко света праведна.