Пролог: Свети Александар, епископ Александриски
 

 

Житие: Свети Александар, епископ Александриски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прв поведе борба против Ариј. Се упокои во 326 година.

Тропар
Ликува денес Христовата Црква, величајќи те тебе Александре пастиру, кој душата си ја полагаше за овците Божји, бранејќи ги од волкот духовен, кој трлото го растураше. Прими од нас, ти Христов војниче, чест, пофалба и молитвословие, и спомни н? пред Царот на Славата, Спасителот на светот.