Пролог: Преподобен Козма Мајумски
 

 

Житие: Преподобен Козма Мајумски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Ерусалим. Другар на Св. Јован Дамаскин, чиишто родители го зедоа Козма како сираче и го одгледаа и воспитаа. Како монах му помагаше на Св. Јован во составувањето на Октоихот. И самиот ги воспеа светителите со многубројни канони. Со особена убавина и длабочина се одликуваат неговите канони на Лазарова Сабота, на Цветници, на Страсната Седмица. Беше епископ во градот Мајум, близу Газа Палестинска. Го надживеа Св. Јован Дамаскин и се упокои во длабока старост.
prescription drugs coupon sporturfintl.com cialis free coupon