Пролог: Светиот маченик Разумник
 

 

Житие: Светиот маченик Разумник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Грчкото име му е Синетос или Синезиј. Како млад чтец во Рим ја проповедаше Христовата вистина со дерзновение и ги изобличуваше идолопоклониците. За ова беше мачен и убиен во времето на царот Аврелијан.