Пролог: Преподобен Сава Нов Атински
 

 

Житие: Преподобен Сава Нов Атински

Календар, житија, пости
Почеток
 
Преподобен Сава Нов Атински (Калимноски) бил голем подвижник, исповедник, иконописец, Старец и чудотворец. Свети Сава (световно име Василиј) се родил во 1862 година во населбата Ираклица, област во Источна Тракија. Уште од раното детство се одликувал со длабока вера и љубов кон Црквата. Како млад избегал од дома и заминал во каливата на Успението на Пресвета Богородица во светогорскиот скит на светата и праведна Ана. По дванаесет години подвижнички живот на Света Гора, Сава отишол на поклонение во Ерусалим, поклонувајќи се на светите места, а примил потстриг во манастирот на свети Георгиј Хозевит во 1890 година. Во 1894 година, игуменот на обителта благословил да се врати на Света Гора за восовршување во иконописот и изучување на византиската црковна музика. Во 1897 година, Сава се вратил во Ерусалим, каде останал до 1916 година. Во 1902 година бил ракоположен за ѓакон, а наредната година бил ракоположен во свештеник. По три години повторно се повлекол во скитот на Хозевитската обител, каде живеел строг подвижнички живот. Единствените негови занимања биле молитвата и иконописот. Јадел пченични зрна натопени во вода, не повеќе од еднаш во денот, и пиел по малку вода од реката. Поради здравствени причини, во 1916 година светиот се вратил во Грција. Откако три години патувал низ земјата, барајќи место каде ќе се подвизува, а не можејќи да најде, конечно неговите молитви биле услишани од еден друг светител, свети Нектариј Егински. Во 1926 година се преселил во манастирот на Сите Светии на островот Калимнос, каде ги поминал своите последни години како свештеник и духовник. Кога се молел, наоколу се ширело неискажливо благоухание, кое ја исполнувало црквата и ќелијата. На 25 март/7 април 1948 година се упокоил во Господ. Споменот на свети Сава се празнува во петтата недела од Великиот Пост. Тој е небесен покровител на островот Калимнос.