Пролог: Светиот маченик Евстатиј Мцхетски
 

 

Житие: Светиот маченик Евстатиј Мцхетски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Персијанец, родум од селото Арбукет. Во својата триесетта година дојде во градот Мцхет и кога виде како веруваат и живеат христијаните прими Крштение. Мачен за Христа и убиен со меч во Тифлис, во 589 година. Неговите мошти почиваат во соборната црква во Мцхет и им даваат исцеление на верните.