Пролог: Светиот свештеномаченик Теодор, архиепископ Александриски
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Теодор, архиепископ Александриски

Календар, житија, пости
Почеток
 
После двегодишно патријархување, беше мачен и исмеван од незнабожците. Му ставија трнов венец на главата и најпосле го убија заради верата, во 606 година.