Пролог: Преподобен Аврамиј Смоленски
 

 

Житие: Преподобен Аврамиј Смоленски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден е во градот Смоленск, по молитвите на своите родители. Рано стапи во монаштво и се предаде на голем подвиг подражавајќи ги древните пустински отци. Подоцна го основа манастирот на Чесниот Крст кај Смоленск. Претрпе многу искушенија од демоните и од луѓето, со големо трпение и благодарност кон Бога. Еднаш во време на голема суша со молитва низведе дожд. Откако помина педесет години во монашки чин, се упокои мирно во Господ околу 1220 година.

Тропар
Очите на умот отворајќи ти ги од младоста твоја, о Аврамие, оче преподобен, Господ те испрати на солзниот пат, да вкусиш од телесното мудрување на човекот, но да останеш во вистината и благодатта Негова. На многумина помош стигна Спасителева преку тебе, оче свет, и духовна наука процветува по твоите молитви, на кои и ние денес се надеваме, тебе те чествуваме и Христа Го прославуваме.