Пролог: Светиот свештеномаченик Иполит
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Иполит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострада за верата во времето на Клавдиј. Кога девицата Хрисија во Рим беше немилостиво мачена за Христа, тогаш за неа пред мачителите се застапи Св. Иполит и ги изобличи. За овој протест го изведоа на суд и го осудија на смрт после долги мачења. Му ги врзаа рацете и нозете и го потопија во морето. Со него и со Хрисија пострадаа уште дваесетмина други маченици. Свети Иполит пострада во 269 година.

Тропар
Кон вас денес повикуваме, еј вие Христови велможи, целиот живот во раце Негови го предадовте, нам барем десеток дајте ни од вашите молитви, Кенсорине – ти со Господа мртви воскреснуваше и венец од двесетмина во Царството принесе, Хрисио блажена девице – чистотата твоја во Христа стана поголема од морската длабина, Савине – чеканот и мачењата само повеќе ја искалија душата твоја, о Иполите, пастиру наш – какво стадо тебе Христос ти довери. Господи, слава Ти!