Пролог: Преподобна Ефросинија, кнегиња Полоцка
 

 

Житие: Преподобна Ефросинија, кнегиња Полоцка

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ќерка на полоцкиот кнез Всеслав. Кога родителите сакаа да ја свршат, побегна во еден женски манастир и се замонаши. Трипати ? се јави ангел Господов и ? го покажуваше местото каде што ? претстоеше да устрои нов манастир од девици. Кон монаштво ја привлече и својата сестра Евдокија и многу други девојки од благородничкиот сталеж. Нејзината роднина Звенислава, по раѓање кнегиња Борисовна, го донесе сето свое богатство, фустаните и скапоцените камења и рече: „Сите убавини на овој свет ги сметам за ништожни, овие украси подготвувани за брак ? ги давам на Црквата на Спасителот, а самата сакам да Му бидам свршеница за духовен брак и да си ја потклонам главата под Неговиот благ и лесен јарем“. Ефросинија ја замонаши и ? го даде името Евпраксија. На старост Ефросинија посака да умре во Ерусалим и Го молеше Бога за ова. Бог ? ја услиши молитвата и навистина, кога го посети Ерусалим, таму и се упокои. Погребана е во манастирот на Свети Теодосиј на 23 мај 1173 година.

Тропар
Своето богатство на сиромасите раздавајќи го, и славата кнежевска за ништо не сметајќи ја, си го презрела временскиот обручник, прекрасна девице, и онесвестувајќи се за Женикот Христа, на дар си Му принела душевна и телесна чистота. Пред него сега во радост стоејќи, спомни си за нас, кои го почитуваме твојот чесен спомен.