Пролог: Преподобна Антуса
 

 

Житие: Преподобна Антуса

Календар, житија, пости
Почеток
 
После долг осаменички подвиг основа манастир со деведесет сестри. Во времето на иконоборството под Константин Копроним сите деведесет монахињи беа убиени, а потоа преподобна Антуса и самата се упокои во 759 година.