Пролог: Свети Теофан Милостив
 

 

Житие: Свети Теофан Милостив

Календар, житија, пости
Почеток
 
Богат граѓанин од Газа. Беше толку милостив, што раздавајќи им го својот имот на ништите и самиот стана таков. Пред крајот на животот го нападна водена болест и во таа болест тој издивна. Но од неговото тело потече целебно миро, од коешто болните се исцелуваа.