Пролог: Свети Генадиј, архиепископ Новгородски
 

 

Житие: Свети Генадиј, архиепископ Новгородски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прочуен писател, поборник на вистината и страдалник за Христовата вистина. Ги собра растурените книги на Светото Писмо во едно и го состави пасхалниот клуч за петстотини триесет и две години однапред. Се упокои во Господ во 1505 година. Неговите чудотворни мошти се чуваат во Чудовиот манастир во Москва.