Пролог: Светите маченици Теодот, Асклијад и Максим
 

 

Житие: Светите маченици Теодот, Асклијад и Максим

Календар, житија, пости
Почеток
 
Трачани прочуени по потеклото. Пострадаа за Христа близу Филипопол во селото Салтис (помеѓу 305 и 311 година). Оттогаш се преселија во Царството Небесно.