Пролог: Преподобен Максим Капсокаливит
 

 

Житие: Преподобен Максим Капсокаливит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во 14 век се подвизуваше како монах на Света Гора на особен начин. Имено, се правеше по малку јуродив и постојано го менуваше престојувалиштето. А престојувалиште му беше колиба од гранки. Една по друга колиба тој ги подигаше и ги палеше, заради што и е наречен Капсокаливит, што значи Паликолиба. Го сметаа за луд с ? додека на Света Гора не дојде Св. Григориј Синајски, којшто во Максим откри единствен подвижник, чудотворен молитвеник и „ангел во тело“. Се престави кај Господ во 1320 година.

Тропар
Духоносен ученику Христов, љубимец на Мајката Божја, светлино Господова во Црквата, украсу на Гората Атонска, Максиме – усто незамолчлива, која Името Христово незапирливо над нас го излива, моли се за нас, оче свет, и поведи н? по патот на преумувањето, осветувањето, со Христа живо во срцата наши.