Пролог: Свети Теофил, епископ Антиохиски
 

 

Житие: Свети Теофил, епископ Антиохиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како добро школуван во елинската философија откако го прочита Светото Писмо се крсти и стана голем заштитник на христијанската вера. Неговото дело „За верата“ е сочувано до денес. Управуваше со Црквата во Антиохија тринаесет години и се упокои во 181 година.